Wersja audio
O dzieleniu się jedzeniem, freeganizmie, bankach żywności i naturalnym utrwalaniu pokarmów za pomocą wysokich ciśnień rozmawiam w dziewiętnastym odcinku podcastu Jak naprawić przyszłość?
O diecie przyjaznej dla klimatu opowiadałam ponad dwa lata temu w pierwszym odcinku podcastu, w którym rozmawialiśmy o sztucznym mięsie, jadalnych owadach i o wyższości produktów lokalnych nad tymi importowanymi z drugiego krańca świata ze względu na ślad węglowy. W zeszłym roku był też odcinek o glonach.
Dziś wracam do tematu żywności, ale od zupełnie innej strony. W tym odcinku rozmawiam o najciekawszych i najskuteczniejszych inicjatywach, które próbują zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Jedna trzecia produkowanego globalnie jedzenia – 1,3 miliarda ton rocznie – trafia na śmietnik. W tym samym czasie głód cierpi ponad 800 milionów ludzi. Nie ma wątpliwości, że w świecie, w którym do 2050 roku liczba mieszkańców zwiększy się do 10 miliardów, skalę marnotrawstwa trzeba będzie ograniczyć do minimum. Jak to zrobić? O tym opowiadają moi goście, którymi są:
✎ Beata Ciepła, prezeska Banków Żywności,
✎ Jacek Malicki z Foodsharing Warszawa
✎ prof. Sylwester Rzoska z Instytutu Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk
Posłuchajcie!
TUTAJ znajdziecie aktualną mapę jadłodzielni w Polsce.
TUTAJ przeczytacie wywiad Kasi Kazimierowskiej z Małgorzatą Mintą o idei less waste.
Podcastu Jak naprawić przyszłość? możecie słuchać także w swoich ulubionych aplikacjach:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Soundcloud
Lecton
Audioteka
Monaż: Jakub Dowgird
Mecenasem podcastu jest Accenture