Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Jak naprawić przyszłość?

Ryba bez ości. O walce z marnowaniem jedzenia

Żywność ze śmietnika to żaden obciach, obciachem jest za to marnowanie jedzenia na wielką skalę. Jak odbudować szacunek do tego, co zostaje nam na talerzu?
POSŁUCHAJ

O dzieleniu się jedzeniem, freeganizmie, bankach żywności i naturalnym utrwalaniu pokarmów za pomocą wysokich ciśnień rozmawiam w dziewiętnastym odcinku podcastu Jak naprawić przyszłość?

O diecie przyjaznej dla klimatu opowiadałam ponad dwa lata temu w pierwszym odcinku podcastu, w którym rozmawialiśmy o sztucznym mięsie, jadalnych owadach i o wyższości produktów lokalnych nad tymi importowanymi z drugiego krańca świata ze względu na ślad węglowy. W zeszłym roku był też odcinek o glonach.

Dziś wracam do tematu żywności, ale od zupełnie innej strony. W tym odcinku rozmawiam o najciekawszych i najskuteczniejszych inicjatywach, które próbują zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Jedna trzecia produkowanego globalnie jedzenia – 1,3 miliarda ton rocznie – trafia na śmietnik. W tym samym czasie głód cierpi ponad 800 milionów ludzi. Nie ma wątpliwości, że w świecie, w którym do 2050 roku liczba mieszkańców zwiększy się do 10 miliardów, skalę marnotrawstwa trzeba będzie ograniczyć do minimum. Jak to zrobić? O tym opowiadają moi goście, którymi są:

Beata Ciepła, prezeska Banków Żywności,

Jacek Malicki z Foodsharing Warszawa

prof. Sylwester Rzoska z Instytutu Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk

Posłuchajcie!

TUTAJ znajdziecie aktualną mapę jadłodzielni w Polsce.

TUTAJ przeczytacie wywiad Kasi Kazimierowskiej z Małgorzatą Mintą o idei less waste.

Podcastu Jak naprawić przyszłość? możecie słuchać także w swoich ulubionych aplikacjach:

Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Soundcloud
Lecton
Audioteka

Monaż: Jakub Dowgird


Mecenasem podcastu jest Accenture

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00