Jak naprawić przyszłość?
Czy jesteśmy gotowi na GMO?
Pierwszy genetycznie zmodyfikowany produkt, pomidor Flavr Savr trafił do konsumentów prawie 30 lat temu. I nie od razu wzbudził panikę.
Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.
Pierwszy genetycznie zmodyfikowany produkt, pomidor Flavr Savr trafił do konsumentów prawie 30 lat temu. I nie od razu wzbudził panikę.
Marnujemy żywność. Około 33 procent wyprodukowanego jedzenia nigdy nie trafi na stół. Paradoks polega na tym, że zaledwie jedna czwarta produktów lądujących w śmietniku wystarczyłaby na zaspokojenie potrzeb głodujących.
Potrzebujemy nowej rewolucji rolniczej. Inaczej nie wyżywimy rosnącej populacji, równocześnie redukując ślad węglowy i ratując środowisko.
W cyklu „Nie wszystko stracone” przypominamy o tym, że na świecie wciąż dzieją się też piękne, dobre rzeczy.
Na pudełkach jajek i paczkach filetów z piersi kurczaka widnieją soczyście zielone łąki, kłosy zboża, wiejskie chaty i szczęśliwe, czyste kury. Nieprzyjemną prawdę kryją długie, białe hale, do których niechętnie wpuszcza się gości.