Wersja audio
Protesty i kampanie społeczne przeciwko zastosowaniu inżynierii genetycznej w produkcji żywności miały miejsce później, na przełomie wieków. Od tego czasu przeprowadzono setki badań i stworzono wiele różnych genetycznie modyfikowanych odmian kukurydzy, bawełny, ziemniaków czy chociażby różowego ananasa. Jednak w większości krajów – w tym w Unii Europejskiej, gdzie obowiązują jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów w tym zakresie – żaden z tych produktów nie trafił na rynek i nie zyskał aprobaty, ani politycznej, ani społecznej.
Światowy Program Żywnościowy donosi, że w 2022 roku głodowało 350 milionów ludzi, najwięcej we współczesnej historii świata. W rozwiązaniu kryzysu żywnościowego z pewnością nie pomagają też dotkliwe skutki zmian klimatu. W tej sytuacji konieczne wydaje się poszukiwanie sposobów na maksymalizowanie zbiorów i zwiększanie efektywności upraw. A to jest jednym z celów modyfikacji genetycznych.
Czy jesteśmy dziś gotowi na rzetelną dyskusję na temat GMO?
✎ Posłuchajcie mojej rozmowy z prof. Pawłem Golikiem, szefem Instytutu Genetyki i Biotechnologii Wydziału Biologii na Uniwersytecie Warszawskim.
✎ Tutaj znajdziecie wspomniany w podcaście tekst o metodzie CRISPR/CAS, zatytułowany Każdy chce być stworzycielem.
Podcastu Jak naprawić przyszłość? możecie słuchać także w swoich ulubionych aplikacjach:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Soundcloud
Lecton
Audioteka
Realizacja: Jakub Dowgird