Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Esej

Frapujący efekt loda

Badania wskazują na niewyjaśnione korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia lodów. Naukowcy i naukowczynie nie bardzo chcą o tym mówić.
ilustracja DOMINIK NAWROCKI
POSŁUCHAJ

Minionego lata dostałem cynk dotyczący niezwykłego odkrycia naukowego. – Przepraszam, ale pękam ze śmiechu na samą myśl o tym – powiedziało moje źródło.

Dostęp online
Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Kup

Otóż w 2018 roku pewien doktorant z Harvadu, Andres Ardisson Korat, przedstawiał komitetowi doktorskiemu wyniki swoich badań na temat związków między produktami mlecznymi a chorobami przewlekłymi. Jedno z badań przyniosło nieoczekiwane rezultaty: u osób chorujących na cukrzycę zjedzenie pół kubeczka lodów dziennie wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia problemów z sercem. Jak można się było spodziewać, pomysł, że napakowany tłuszczami nasyconymi i cukrem deser miałby okazać się dobry dla zdrowia, jakoś nie zachwycił uczonych z najznamienitszego wydziału nauk o żywieniu w USA.

Dziekan wydziału, Frank Hu, zalecił wcześniej Ardissonowi Koratowi, żeby przeprowadził dodatkowe badania – być może na jego wyniki przypadkiem wpłynął jakiś zewnętrzny czynnik, zadziałało ukryte źródło uprzedzeń lub w obliczenia wkradł się błąd? Jak jednak Ardisson Korat wyjaśniał podczas swojej obrony, próby zdezawuowania tych ustaleń okazały się bezowocne. Efekt lodów był na nie odporny.

Odporny i raczej zabawny. – Pamiętam ten nastrój, to całe: cha, cha, cha, ta historia z lodami nieźle się trzyma – wspomina moje źródło, obecne podczas prezentacji. Ewidentnie nie było to coś, co dobrze zapowiadający się specjalista dietetyk czy wysoce wykwalifikowani członkowie komitetu mieli nadzieję odkryć. – I on sam, i cały komitet przeprowadzili chyba wszelkie możliwe analizy – weryfikowali ustalenia na najróżniejsze sposoby, próbując pozbyć się problemu. Ale nic, co robili, tych ustaleń nie zmieniło.

Absurdalność „…

Aby przeczytać ten artykuł do końca, zaloguj się lub skorzystaj z oferty.

Dostęp do tego materiału mógłby kosztować 8,99 zł. My jednak w tej cenie dajemy Ci miesięczną subskrypcję wszystkich naszych treści. Czytaj i słuchaj do woli. Zostaniesz z nami na dłużej?

Esej ukazał się w październikowym numerze magazynu (10/2023) pod tytułem Najbardziej niedorzeczne odkrycie nauki o żywieniu.

Artykuł pierwotnie ukazał się w magazynie „The Atlantic” w maju 2023 roku pt. Nutrition Science's Most Preposterous Result. © 2023 The Atlantic Monthly Group, Inc. Wszystkie prawa zastrzeżone, dystrybucja Tribune Content Agency.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00