Jak naprawić przyszłość?

Dieta dobra dla klimatu

Grafika Patrycja Lewandowska
W pierwszym odcinku podcastu z cyklu "Jak naprawić przyszłość?" rozmawiamy o tym, co jeść, żeby posiłki nie odbijały nam się moralną czkawką. Przewidujemy też, jak będzie wyglądał nasz jadłospis w 2050 roku.

Co powinno lądować na naszym talerzu, a z czego powinniśmy zrezygnować? Jakie potrawy znikną z polskiego jadłospisu, a co nowego może się w nim pojawić? Czy rosół stanie się daniem luksusowym?

O realnych konsekwencjach kryzysu klimatycznego dla naszej diety, o tym, czy nasze wybory żywieniowe mają znaczenie oraz o tym, jak powinna wyglądać dieta przyjazna środowisku rozmawiam z prof. Ewą Rembiałkowską, prezeską Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im M. Górnego.

Dodatkowo pytam uczestników  debaty z cyklu Premiera Pisma poświęconej kryzysowi klimatycznemu o to, jak sobie wyobrażają jedzenie przyszłości.

Co będziemy mieli na talerzach w 2050 roku? Czy wizje znane nam z filmów science-fiction mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością?

Odpowiadają: Ewa Rewers (Młodzieżowy Strajk Klimatyczny), Anna Iżyńska (Otwarte Klatki), Anna Piotrowska, dziennikarka popularyzująca naukę, autorka publikująca także w Piśmie, prof. Szymon Malinowski, fizyk atmosfery z Uniwersytetu Warszawskiego (naukaoklimacie.pl) oraz Tomasz Chruszczow, Champion COP24 ds. działań klimatycznych, ekspert związany z ministerstwem środowiska. 

Posłuchajcie pierwszego odcinka podcastu!


Podcast #JNP2050 znajdziecie w najpopularniejszych aplikacjach do słuchania audio. Polecamy też inne nasze podcasty, które publikujemy w kanale Pismo do słuchania.



 



Realizacja: Jakub Dowgird oraz Osorno
Grafika: Patrycja Lewandowska

Podcast jest częścią cyklu Zmiana klimatu już tu jest. Mecenasem cyklu jest Santander Bank Polska, oferujący profesjonalną obsługę klientów Private Banking.

FreshMail.pl