Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Premiera Pisma

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś

POSŁUCHAJ

Jak jeść, by nie szkodzić planecie, żyć długo i być zdrowym? Czy wybory żywieniowe są dziś „testem na człowieczeństwo”? Jakim trikom marketingowym i modom dietetycznym ulegamy najchętniej, i dlaczego jedzenie stało się dziś dla tak wielu ludzi niemal religią? Na te pytania odpowiedzieliśmy w rozmowie z ekspertkami i ekspertami podczas lutowej premiery „Pisma”. Zachęcamy do przesłuchania podcastu:

 

 

Zdjęcia z lutowej premiery Pisma

Goście lutowej premiery Pisma

– Jedzenie od zawsze było testem na człowieczeństwo, ponieważ od dawna nie służy nam ono jedynie do dostarczania sobie substancji odżywczych. Jest też ważnym nośnikiem różnic kulturowych. To co jemy, oraz to, czego nie jemy, było od zawsze sposobem na zaznaczenie swojej odrębności oraz określenie swojej pozycji społecznej – mówiła Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni, orientalistka i kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS.

Katarzyna Biłous, dietetyczka, trenerka żywienia oraz autorka książki „Dieta i Trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość”, przekonywała zaś, że najważniejszą regułą żywieniową, również w wymiarze etycznym, powinna być reguła złotego środka i zdrowego rozsądku, dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego z nas. Większość ludzi powinna jeść w zasadzie wszystko, ale z umiarem – i to w tym umiarze należy dopatrywać się najskuteczniejszej metody ograniczania szkodliwego wpływu człowieka na planetę.

Premiera Pisma o jedzeniu

Premiera Pisma o jedzeniu

Premiera Pisma - luty 2020

Lutowa premiera Pisma

Zdrowy rozsądek powinien również dotyczyć naszego stosunku do jedzenia. – W momencie, w którym jedzenie staje się dla kogoś religią, zaczyna się poważny problem – mówił Jan Kuroń, kucharz, absolwent słynnej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie i autor książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia”. – Najważniejsze jest to, jakich wyborów dokonujemy jako konsumenci – pośrednio i bezpośrednio. Wpływ na producentów wywieramy swoimi decyzjami zakupowymi. Coraz więcej z nas sięga na przykład po żywność ekologiczną. Nie myślimy jednak o tym, że produkcja takiej żywności wymaga olbrzymich połaci terenu i nie zawsze jest najbardziej etycznym rozwiązaniem.

Dlaczego żywność ekologiczna nie zawsze jest najlepszym wyborem? Jak będzie wyglądało jedzenie przyszłości? I jak to w końcu jest z tym mięsem – jeść, nie jeść, czy ograniczyć? O tym i wielu innych kwestiach dowiecie się słuchając naszego podcastu.

Okładka numeru lutowego

Premiera Pisma to cykl wyjątkowych rozmów o ważnych sprawach. Spotkania odbywają się co miesiąc, w dniu premiery miesięcznika. Uczestnikami są autorzy, eksperci, ludzie mediów, a przede wszystkim czytelnicy „Pisma”. Udział jest darmowy, ale obowiązuje rejestracja, a liczba miejsc jest ograniczona.

Informacje o najbliższej planowanej debacie i rejestracji w ciągu najbliższych dni znajdziesz TUTAJ.

Możesz słuchać Premiery Pisma także w Apple Podcast i Spotify.  Subskrybuj nasz kanał „Pismo do słuchania”, gdzie znajdziesz wybrane teksty z miesięcznika, poezję, podcast z cyklu Premiera PismaJak naprawić przyszłość? prowadzony przez Barbarę Sowę, Wiersz na poniedziałek autorstwa Magdaleny Kicińskiej oraz Śledztwo Pisma.

Rozmowa została nagrana w czasie wieczornej debaty zorganizowanej 5 lutego 2020 roku w Przestrzeni from Facebook w Warszawie. Partnerem Premiery Pisma jest kancelaria CMS, podcast powstał przy współpracy ze Strefą Kultur SWPS.

*Autorką zdjęć jest Agnieszka Wanat

 

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00