Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Jak naprawić przyszłość?

Czy jesteśmy gotowi na GMO?

Pierwszy genetycznie zmodyfikowany produkt, pomidor Flavr Savr trafił do konsumentów prawie 30 lat temu. I nie od razu wzbudził panikę.
POSŁUCHAJ

Protesty i kampanie społeczne przeciwko zastosowaniu inżynierii genetycznej w produkcji żywności miały miejsce później, na przełomie wieków. Od tego czasu przeprowadzono setki badań i stworzono wiele różnych genetycznie modyfikowanych odmian kukurydzy, bawełny, ziemniaków czy chociażby różowego ananasa. Jednak w większości krajów – w tym w Unii Europejskiej, gdzie obowiązują jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów w tym zakresie – żaden z tych produktów nie trafił na rynek i nie zyskał aprobaty, ani politycznej, ani społecznej. 

Światowy Program Żywnościowy donosi, że w 2022 roku głodowało 350 milionów ludzi, najwięcej we współczesnej historii świata. W rozwiązaniu kryzysu żywnościowego z pewnością nie pomagają też dotkliwe skutki zmian klimatu. W tej sytuacji konieczne wydaje się poszukiwanie sposobów na maksymalizowanie zbiorów i zwiększanie efektywności upraw. A to jest jednym z celów modyfikacji genetycznych.

Czy jesteśmy dziś gotowi na rzetelną dyskusję na temat GMO?
Posłuchajcie mojej rozmowy z prof. Pawłem Golikiem, szefem Instytutu Genetyki i Biotechnologii Wydziału Biologii na Uniwersytecie Warszawskim.

Tutaj znajdziecie wspomniany w podcaście tekst o metodzie CRISPR/CAS, zatytułowany Każdy chce być stworzycielem.


Podcastu Jak naprawić przyszłość? możecie słuchać także w swoich ulubionych aplikacjach:

Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Soundcloud
Lecton
Audioteka


Realizacja: Jakub Dowgird

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00