Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Read and listen without limits. Log in or take advantage of our offer

Od Redakcji

Małe conieco

Czytacie przepisy kulinarne? A może oglądacie filmiki influencerów, którzy przygotowują różne pyszności?

Ja mam kilku ulubieńców. Nauczyli mnie, jak piec sernik baskijski i makowiec japoński. Dowiedziałam się od nich, że najlepszy ryż to ten z masłem i sosem sojowym, a truskawki naprawdę dobrze smakują z kremem balsamicznym i mozzarellą. Dlatego z okazji wakacji albo – jak kto woli – z okazji lata zapraszamy do lektury ich przepisów kulinarnych. Niech rozbudzą zmysły i staną się dla Was inspiracją. Może skłonią kogoś do wymyślenia własnych pyszności. A może przypomną, że najlepsze smaki to te najprostsze – jak świeży chleb posmarowany masłem i posypany cukrem.

Smacznego!

Katarzyna Kazimierowska


Chcesz przeczytać więcej na temat jedzenia? Zamów wydanie specjalne „Pisma, które w całości poświęcamy temu zagadnieniu. Możesz zamówić tegoroczną edycję „Wokół Jedzenia” w trzech formatach: w druku, w wersji audio i na czytniki.


Szymon Dudek, czlowiekodjedzenia

Hot egg

Jako wielki fan omletu mógłbym polecić klasykę, ale dziś będzie wersja deluxe. Hot egg – czyli śniadaniowa alternatywa dla hot doga. W maślanej bułce układa się delikatny i puszysty omlet, podkręcony ostrym, chrupiącym chilli w oleju. Do tego szczypiorek, odrobina majonezu i… wystarczy. To danie, które otula, a jednocześnie prowokuje ostrością i teksturą dodatków z oleju chilli.

Składniki:

2–3 jajka

masło (do smażenia)

1 podłużna maślana bułka

szczypiorek

sól

majonez

1 łyżeczka crispy chilli oil (przepis znajdziecie na moim profilu)

Wykonanie:

  1. 1. Bułkę przekrój wzdłuż (tak jak na hot doga) i delikatnie podsmaż na maśle lub upiecz w piekarniku, aż będzie lekko chrupiąca z zewnątrz, ale wciąż miękka w środku.

  2. 2. Przygotuj omlet francuski: wbij 2–3 jajka do miski, dodaj szczyptę soli i roztrzep dokładnie widelcem. Rozpuść na patelni kawałek masła i wlej jajka na średnio rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu, mieszając i ruszając patelnią, a potem zostaw, aby omlet się ściął i gotowy zawiń w rulon. Powinien być delikatny i puszysty. Póki jest ciepły, posmaruj go na wierzchu odrobiną zimnego masła.

  3. 3. Złóż wszystko w całość: do ciepłej bułki włóż omlet, posmaruj go kapką majonezu (z jednej strony lub z obu), dodaj na górę posiekany szczypiorek i olej chilli wedle uznania.

  4. 4. Podawaj od razu – ciepłe, otulające, z wyraźnym pazurem. Idealne na leniwe śniadanie albo jako comfort food po ciężkim dniu.

Fot. archiwum własne

Szymon Dudek – Człowiek od Jedzenia. Zaczynał w domowej kuchni, następnie gotował zawodowo w Polsce i za granicą, aż w końcu ruszył w świat z głodem nowych smaków i historii. Od parujących ulicznych garów w Azji po sterylne kuchnie fine diningu, wszędzie szuka tego samego: smaku, idei i ludzi. Tworzy treści, które karmią nie tylko zmysły, ale przede wszystkim ciekawość świata. Jego misją jest odkrywanie najbardziej interesujących miejsc – zarówno prostych niedocenionych barów, jak i ambitnych restauracji z wyróżnieniami – i dzielenie się nimi z innymi.

Małgorzata Szumska, travels_with_szumeg

Zupa z pokrzywy

To zupa mojego dzieciństwa, smak przywieziony przez moich dziadków z Wileńszczyzny. Wiąże się z nim tęsknota, melancholia i miłość do rodziny. Dziadkowie byli ważną częścią mojego świata. Gdy ich zabrakło, właśnie takie drobne rzeczy – jak smak zupy – przypominają mi o nich i sprawiają, że znów są obecni w moim życiu.

Składniki (na 4 porcje):

2 garści młodych listków pokrzywy (najlepiej zebrane z czystego terenu)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 ziemniaki

1 marchew

1 korzeń pietruszki (lub kawałek selera)

1 łyżka masła lub oliwy

1 litr bulionu warzywnego lub wody

sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

2 łyżki śmietany lub mleka kokosowego (do zabielenia, opcjonalnie)

1 jajko na twardo lub grzanki jako dodatek (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. 1. Pokrzywę dokładnie umyj w zimnej wodzie. Sparz wrzątkiem, odcedź i posiekaj.

  2. 2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Zeszklij na maśle lub oliwie w garnku.

  3. 3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Podsmaż przez kilka minut.

  4. 4. Całość zalej bulionem. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

  5. 5. Dodaj pokrojoną pokrzywę i gotuj jeszcze 5–7 minut.

  6. 6. Zmiksuj całość blenderem na krem (lub zostaw w wersji z kawałkami).

  7. 7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej.

  8. 8. Opcjonalnie dodaj śmietanę lub mleko kokosowe, żeby uzyskać łagodniejszy smak.

Serwuj z:

  • jajkiem na twardo,

  • grzankami czosnkowymi,

  • prażonymi pestkami dyni,

  • łyżką jogurtu lub śmietany na wierzchu.

Fot. archiwum własne

Małgorzata Szumska – pisarka, autorka m.in. książek Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii oraz Uważnik. Przewodnik świadomego podróżowania. Przedsiębiorczyni – właścicielka kultowego Złotego Jaru i Starej Kruszarni na Dolnym Śląsku. Prezeska Kopalni Złota w Złotym Stoku. Aktywistka i podróżniczka. Otrzymała nagrodę Influencers Live Award 2025 za pomoc osobom poszkodowanym w powodzi w 2024 roku.

W Złotym Jarze prowadzi restaurację w duchu slow, opartą na kuchni dolnośląskiej, łącząc tradycyjne dania niemieckie z daniami ze wschodu przywiezionymi tu przez przesiedlonych Polaków. Kocha Dolny Śląsk i jest mocno zaangażowana w działania na rzecz promocji swojego regionu i tożsamości dolnośląskiej.

Agnieszka Świetlik, lifemanagerka

Pyszna sałatka z komosą ryżową i soczewicą

Ta sałatka to nie tylko ciekawe połączenie smaków, ale także prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. Co ciekawe, inspiracją do jej powstania była kupiona na słowackiej stacji benzynowej sałatka. Znajdowała się na półce z napisem „cerstve”, co u naszych sąsiadów oznacza „świeże”. Dlatego żartobliwie nazywam tę sałatkę „czerstwą”, co może nie brzmi zachęcająco. Zapewniam jednak, że jest zdrowa i bardzo smaczna!

Składniki (na 1 porcję):

duża garść różnych sałat

kawałek surowego brokuła pokrojonego na mniejsze kawałeczki

garść pomidorków koktajlowych (pokrojonych na ćwiartki)

2 plasterki czerwonej cebuli (pokrojone na ćwiartki)

2–4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy

2–4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej

Dressing:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

odrobina czosnku przeciśniętego przez praskę (opcjonalnie)

spora szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i polać dressingiem.

Fot. archiwum własne

Agnieszka Świetlik – miłośniczka i propagatorka zdrowego i uważnego stylu życia. Od kilkunastu lat działa w sieci jako „Life managerka”, promując proste, wegetariańskie odżywianie i aktywność fizyczną – bez presji, dla dobrego samopoczucia, a nie wyglądu.

Monika Ciesielska, drlifestylepl

Fit makaron Barbie

Lubię, gdy zdrowy posiłek po prostu smakuje, bez zastrzeżenia, że „jak na fit przepis to całkiem niezły”. Fit makaron to dla mnie przykład idealnego kompromisu między tym, co odżywcze, a tym, co pyszne. Dobrze zbilansowany, dostarcza około 20 gramów białka, ale przede wszystkim rozpieszcza kubki smakowe. Aromatyczny, kolorowy i sycący – taki obiad sprawia, że łatwiej wybierać zdrowe jedzenie na co dzień.

Składniki (na 2 porcje):

120 gramów Spaghetti

skórka z cytryny

1 łyżeczka oliwy

4 ząbki czosnku

1/2 paczki gotowanych buraków

150 gramów mleka

1 kulka burraty

2 łyżki Grana Padano

garść rukoli

1 łyżka słonecznika lub innego ziarna

pieprz, sól, chilli, ocet balsamiczny

Wykonanie:

  1. 1. Ugotuj makaron. Sparz cytrynę.

  2. 2. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu podsmaż czosnek pokrojony w plasterki.

  3. 3. Zblenduj na gładki sos buraki, mleko, ocet balsamiczny, oliwę z czosnkiem, pieprz, sól i chili.

  4. 4. Wymieszaj z makaronem, posyp serami. Dodaj startą skórkę cytryny i pestki.

  5. 5. Zjedz z rukolą.

Fot. archiwum własne

Monika Ciesielska – dietetyczka i psychodietetyczka, która uczy, jak żyć trochę zdrowiej na co dzień, zamiast turbozdrowo zrywami. Wspiera kobiety w budowaniu relacji z jedzeniem opartej na szacunku do ciała, nastroju i realnych możliwości życiowych. Autorka bestsellerowych Diet z marketów oraz książki Bez liczenia i ważenia. Twórczyni aplikacji Dr Lifestyle: https://aplikacja.drlifestyle.pl/.


Ewa Ługowska, misa_mocy

Krem z zielonego ogórka i cukinii

Żałuję, że dopiero niedawno odkryłam to połączenie, bo to jest jakiś smakowy kosmos. Nowy wymiar zupy ogórkowej. Kilka prostych składników i wychodzi coś niesamowicie pysznego. Głównym bohaterem jest tu zielony ogórek. Nie kiszony, tylko świeży! Ten krem to game changer!

Składniki (na 4 porcje):

około 450 gramów cukinii (kolor dowolny)

około 400 gramów zielonego ogórka

4 ząbki czosnku

1/2 cebuli

80 gramów migdałów blanszowanych

sok i skórka z 1/2 cytryny

sól do smaku

oliwa z oliwek do polania

pieprz do posypania

świeże zioła do posypania

200 mililitrów przefiltrowanej wody

Wykonanie:

  1. 1. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na około godzinę.

  1. 2. Ogórek, cebulę i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na parze razem z czosnkiem.

  2. 3. Warzywa uparowane al dente wrzuć do blendera. Dodaj sok z cytryny, odrobinę soli, wypłukane migdały i wodę. Zblenduj na gładki krem.

  3. 4. Przelej do miseczek, polej oliwą, posyp pieprzem, skórką cytryny i ziołami.

Fot. Artur Wesołowski

Ewa Ługowska – trenerka zdrowej kuchni, autorka bloga
Misa Mocy oraz książek i e-booków kulinarnych. Wspiera osoby borykające się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Po latach pracy, zdobywania wiedzy i na podstawie własnych eksperymentów odkryła, że najlepszą drogą do zdrowia jest prawdziwe, naturalne jedzenie. Im bliżej natury jest to, co mamy na talerzu, tym lepiej funkcjonuje nasz organizm. Natura przywraca zdrowie, chęć do życia i daje niezwykłe pokłady sił witalnych.

Wcielenie tej prostej prawdy w życie sprawiło, że po wielu latach poradziła sobie z problemami jelitowymi. Jej działania skupiają się na przekazaniu wiedzy za pomocą prostych, praktycznych przepisów.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00