Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Z Pismem u...

Agnieszka Kręglicka: Gotowanie to nie konkurs

Współprowadzi kilka restauracji, ma rubrykę w „Wysokich Obcasach”, wydaje książki, tłumaczy, jak gotować w domu, i przekonuje, że warto. Rozmowa z Agnieszką Kręglicką o kulinarnych modach ostatniego trzydziestolecia.
rysunki Ewelina Dymek
POSŁUCHAJ

Na przystawkę jesiotr w trzech odsłonach – w formie wędzonych płatków, kremowego musu oraz ikry – z emulsją z rokitnika i salsą z rzodkiewki, kalarepki i trybuli. Zupa krem z białych szparagów z wiórkami sera korycińskiego, płatkami bratków i tłoczonym na zimno olejem rzepakowym z Góry Świętego Wawrzyńca. Danie główne – szynka jagnięca pieczona z trawą żubrową, czerwona kapusta duszona z żurawinami, ziemniaki na rumiano ze śmietanką. Na deser mus chałwowy z sezamkami i nitkami karmelu, obsypany świeżymi truskawkami, kulkami limonkowo-truskawkowymi i listkami werbeny.

To jedli światowi przywódcy z prezydentem USA Barackiem Obamą na czele w Warszawie na początku czerwca 2014 roku, gdy Polska z rozmachem świętowała dwudziestopięciolecie częściowo wolnych wyborów. Karmili ich Agnieszka i Marcin Kręgliccy. Minęło niespełna sześć lat i dziś nie powtórzyliby tego menu. Nie dlatego, że obecna władza świętuje inne rocznice. Tylko dlatego, że nawet ona, zamawiając catering, wymaga także wersji wegetariańskiej. 

– Wtedy zapotrzebowanie na opcję wege trzeba było wcześniej zgłosić – mówi Agnieszka Kręglicka. – Pamiętam, że dwie osoby tego nie zrobiły i szykowaliśmy dania w ostatniej chwili. Przygotowując dziś menu na imprezę „Spragnieni piękna” zorganizowaną przez Stowarzyszenie Przyjaciele Muzeum Narodowego, dostaliśmy wytyczne, że wybór daństricteroślinnych musi być równie szeroki, co mięsnych. To największa zmiana, która zdarzyła się w ostatnich latach: niejedzenie mięsa przestało być ekstrawagancją. Choć trzeba pamiętać, że nie jest jeszcze normą. 

Zapraszam Kręglicką do rozmowy o kulinarnych modach ostatniego trzydziestolecia, bo miała niemały udział w ich tworzeniu. Współprowadzi kilka restauracji, ma rubrykę w „Wysokich Obcasach”, wydaje …

Chcesz przeczytać do końca? Wykup dostęp online

Zapewnij sobie dostęp do ulubionych tekstów, nagrań audio, a także miesięcznika w wersji na czytniki.

Wykup dostęp online

Artykuł ukazał się w lutowym numerze miesięcznika "Pismo. Magazyn opinii" (02/2020) pod tytułem Z Pismem u... Agnieszki Kręglickiej, która wie, jak jeść.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00