Twój dostęp nie jest aktywny. Skorzystaj z oferty i zapewnij sobie dostęp do wszystkich treści.


Czytaj i słuchaj bez ograniczeń. Zaloguj się lub skorzystaj z naszej oferty

Strategie przetrwania

Zespół jelita nadwrażliwego: jak choroba wpływa na ciało i umysł?

Tempo życia, wyzwania zawodowe, potrzeba sprostania wszystkiemu – to powoduje u nas duże napięcie nerwowe. Z drugiej strony niska jakość diety, duże spożycie żywności wysoko przetworzonej. Nawet u mnie w szpitalu na korytarzu stoją dwa automaty z jedzeniem, a w nich same batony oraz gazowane i słodzone napoje. Styl życia ma ogromne znaczenie, wpływa na bakterie w jelitach. A one też mogą ten stres przekazywać dalej – mówi profesor Wojciech Marlicz z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Katarzyna Kazimierowska : Porozmawiajmy o zespole jelita nadwrażliwego. Badania pokazują, że cierpi na niego nawet do 20 procent populacji, a do lekarzy coraz częściej zgłaszają się z tym problemem ludzie młodzi. Dlaczego tak się dzieje?

Wojciech Marlicz : Mówimy o zaburzeniu, o którym w literaturze raportuje się już od ponad stu lat. W 1892 roku terminu mucous colitis , czyli właśnie „zespół jelita nadwrażliwego”, użył sir William Osler, uważany za ojca współczesnej medycyny. Czterdzieści lat później niemieccy lekarze obserwowali pacjentów, którzy zgłaszali się z różnego rodzaju bólami brzucha, dolegliwościami przewodu pokarmowego, zaburzeniami rytmu wypróżnień, biegunkami albo zaparciami. Dostrzegli też, że te zaburzenia bardzo często korelowały ze stresem, z napięciem nerwowym. Ci pacjenci często mieli także zaburzenia psychiczne. Przez kolejne 50 lat nie było wiadomo, czy to jest faktycznie coś, co siedzi tym pacjentom w głowie, czy jednak w jelitach.

profesor dr hab. n. med. Wojciech Marlicz , specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog w Klinice Gastroenterologii na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Członek między innymi European Crohns and Colitis Organisation (ECCO), European Society of Neurogastroenterology & Motility (ESNM), Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii PTG-E, European Lifestyle Medicine Organization oraz Polskiego Towarzystwa Celiakii (Członek Honorowy), Fellow of American College of Gastroenterology (FACG) i Royal College of Physicians (Edinburgh, FRCPE).

Dopiero w ostatnich dwóch dekadach pojawiły się nowoczesne metody diagnostyki molekularnej, za pomocą których dowiedzieliśmy się, że w naszym jelicie żyją mikroorganizmy. W efekcie pojawiło się …

Aby przeczytać ten artykuł do końca, zaloguj się lub skorzystaj z oferty.

Dostęp do tego materiału mógłby kosztować 8,99 zł. My jednak w tej cenie dajemy Ci miesięczną subskrypcję wszystkich naszych treści. Czytaj i słuchaj do woli. Zostaniesz z nami na dłużej?

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

Newsletter

Pismo na bieżąco

Nie przegap najnowszego numeru Pisma i dodatkowych treści, jakie co miesiąc publikujemy online. Zapisz się na newsletter. Poinformujemy Cię o najnowszym numerze, podcastach i dodatkowych treściach w serwisie.

* pola obowiązkowe

SUBMIT

SPRAWDŹ SWOJĄ SKRZYNKĘ E-MAIL I POTWIERDŹ ZAPIS NA NEWSLETTER.

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OTRZYMASZ NAJNOWSZE WYDANIE NASZEGO NEWSLETTERA.

Twoja rezygnacja z newslettera została zapisana.

WYŁĄCZNIE DLA OSÓB Z AKTYWNYM DOSTĘPEM ONLINE.

Zaloguj

ABY SIĘ ZAPISAĆ MUSISZ MIEĆ WYKUPIONY DOSTĘP ONLINE.

Sprawdź ofertę

DZIĘKUJEMY! WKRÓTCE OSOBA OTRZYMA DOSTĘP DO MATERIAŁU PISMA.

-

-

-

  • -
ZAPISZ
USTAW PRĘDKOŚĆ ODTWARZANIA
0,75X
1,00X
1,25X
1,50X
00:00
50:00